bioclimatic house Anglars-Nozac

NEWS                   STUDIO                    PROJECTS                CONTACT

bioclimatic house in  Anglars-Nozac


PROGRAM

Design of a family house with a studio underneath.


LOCATION

46 300 Anglars-Nozac, France.


DESCRIPTION

The one level habitation space is articulated  into two volumes. The rectangular one is East-West orientated and is constituted of the night areas leaned to a greenhouse facing south. The greenhouse allows solar gains that are stocked in the sleeping rooms wall. It is an earth wall that thanks to its strong thermal inertia will in the evening "passively warm" the night spaces.

The second volume hosts the living spaces and the roof is inspired by the self-supporting system coming from Japan: the reciprocal roof. For thermal comfort consideration, the roof is vegetated.

Essentially, the construction walls are made out of straw bales that will partly be cladded with local timber slabs and partly rendered with lime and clay coatings. Internal partititons are compressed earth blocks (CEB). The masonry is made out of local stone sealed to roman footings (no steel or cement). The only compromise to the "all natural" gamble is the metal roof, which has been chosen for its ability to ease the rainwater collection for domestic use.


SURFACE

125m2


STATUS

Building site in progress.



CELINE FINZINGER ARCHITECTURE  -  celine@finzinger.com   -  06 59 44 03 02

Copyright © All Rights Reserved